„Micii apostoli” au încondeiat ouă
Nicolae Pintilie
http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/micii-apostoli...
O datină din străbuni, care aminteşte de Pătimirile Domnului Iisus Hristos, a devenit preocuparea „micilor apostoli” de la cercul educaţional organizat de către Parohia Ortodoxă a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel – Moara de Vânt, din Iaşi.
O datină din străbuni, care aminteşte de Pătimirile Domnului Iisus Hristos, a devenit preocuparea „micilor apostoli” de la cercul educaţional organizat de către Parohia Ortodoxă a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel – Moara de Vânt, din Iaşi. Copii, dar şi părinţi, cu emoţie şi mâini tremurânde, şi-au adus aminte de vremea copilăriei – încondeind ouă, în cinstea slăvitei Învieri a Mântuitorului Iisus Hristos.
În Sfânta şi marea Marţi, cu binecuvântarea părintelui paroh Vilie Doroşincă, protoiereu al Protopopiatului II Iaşi şi prin coordonarea părintelui Constantin Ciobanu, copiii au învăţat cum să pregătească ceara, culorile, pigmenţii – ingrediente absolut necesare procedeului de încondeiere. În tot acest timp, cei 15 „cursanţi” au ascultat o istorie a acestei practici creştine, ce coboară până în secolul al IV-lea. Cei mici, mai ales, au fost impresionaţi de legătura dintre ouăle roşii şi Sângele curs din coasta lui Hristos: „Eu ştiam de ce se fac roşii ouăle, pentru că amintesc de răstignirea lui Iisus, dar mie îmi plac şi galbene”, a spus Casian, un băieţel de 6 ani. Lizuca, de doar patru ani, încondeia cu gândul la bunica: „Este foarte important să facem ouă roşii, căci dacă nu le facem repede, nu vine Paştele. Eu vreau să vină sărbătoarea, ca să merg la bunica. Sigur mă aşteptă cu multe bunătăţi!”.
Pe lângă împodobirea ouălor, copiii au mai pregătit pentru marea sărbătoare şi o expoziţie de icoane pictate pe sticlă, rodul muncii de mai multe săptămâni la cercul organizat în paraclisul Învierii Domnului de la Parohia Moara de Vânt.
În prezent, la întâlnirile din fiecare vineri după-amiază se prezintă regulat 15 copii, sub îndrumarea domnişoarei Ana Maria Axinte. Pe lângă pictarea icoanelor, încondeierea ouălor, împletirea de brăţări şi coşuleţe din hârtie, copiii învaţă rugăciuni şi li se explică evangheliile duminicilor ce urmează a fi citite la dumnezeiasca Liturghie.