Bucurie și împlinire la Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel – Moara de Vânt, Iași

Viața parohiei Iunie 29, 2015

http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/bucurie-implin...

Nicolae Pintilie

Cler și popor, împreună s-au bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Preasfinția Sa a vorbit despre importanța Sfinților Apostoli în istoria mântuirii și implicațiile actuale ale succesiunii apostolice transmise de la Sfinții Apostoli, la episcopi și preoți.

Aflată pe una dintre cele șapte coline ale capitalei Moldovei, biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel a îmbrăcat,  la sfârșit de iulie 2015, haină de bucurie și împlinire. O mărturie peste timp a istoriei cetății Iașilor, un loc în care veșnicia se unește cu Liturghia.

Ctitorie a importantei familii boierești Cantacuzino - Pașcanu, biserica închinată dintru început Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost ridicată din osârdia domnitorului Mihail Sturza,  a boierilor Constantin Cantacuzino - Pașcanu, Constantin Ipsilanti și Alexandru Moruzi, alături de rugăciunile mitropolitului Veniamin Costachi, așa cum sunt pomeniți Liturghie de Liturghie, în pomelnicul cel mare al acestei biserici.

Istoria și-a lăsat amprenta în zidul bisericii, trecând prin multe modificări și restaurări, anii regimului comunist găsindu-o într-o stare de degradare avansată, așa cum a preluat-o actualul preot paroh, protoiereul Vilie Doroșincă.

Jertfa sa personală, alăturată cu cea a familiei sfinției sale, a făcut ca momentul de sărbătoare al cinstirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel să fie unul de mulțumire adus lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei biserici. La ceas de toacă, aproximativ 40 de preoți au adus prinos de cinstire Sfinților Apostoli prin slujba vecerniei unită cu litia, moment în care credincioșii parohiei, coordonați de preoții slujitori, au împărțit pachete cu alimente celor aflați în nevoie și suferință.

Ziua de 29 iunie a fost încununată de săvârșirea dumnezeieștii Liturghii, în cadrul căreia a fost hirotonit în treapta diaconală tânărul Florin Pleșca. Cler și popor, împreună s-au bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Preasfinția Sa a vorbit despre importanța Sfinților Apostoli în istoria mântuirii și implicațiile actuale ale succesiunii apostolice transmise de la Sfinții Apostoli, la episcopi și preoți.

În finalul cuvântului a fost transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei şi aprecierea faţă de activitatea slujitorilor parohiei, evidenţiind faptul că o biserică istorică din orașul Iași a reușit să fie restaurată și pulsează de viață duhovnicească.

Citește alte articole despre: hram